Kun je beter leren door andere voeding

Leren om beter te leren – neurotransmitters en voeding

Al een tijdje overweeg ik of ik nog een grotere studie zal oppakken of niet. De reden van mijn twijfel is dat ik graag in praktijk leer, gerelateerd aan vraagstukken die op dat moment spelen. Als ik ergens niet uit kom zoek ik het wel op of internet of vraag ik het anderen. Daarbij weet ik ook nog niet welke opleiding ik nu eigenlijk zou willen doen. Aan de ene kant denk ik aan zakelijk gerichte opleiding zoals MBA maar mijn interesse meer ligt op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, hoe mensen samen werken, wat ze motiveert etc. Maar de belangrijkste vraag is toch wel of ik (nog) goed genoeg kan leren om een academische opleiding met veel leerwerk succesvol af te ronden. Die twijfel komt ik behalve bij mezelf ook regelmatig bij anderen tegen. Dit artikel geeft je meer inzicht in hoe je het beste kunt leren leren en hoe goede voeding bijdraagt aan een juist niveau van de belangrijkste neurotransmitters die bijdragen aan jouw leervermogen.

In 2006 heb ik een opleiding als organisatie adviseur bij het SIOO gevolgd. Die opleiding heb ik toen ook vergeleken met diverse opleidingen op management gebied. Het SIOO trok me toen aan doordat inhoudelijke kennis, praktijk en persoonlijke ontwikkeling zo goed worden gecombineerd. Het feitelijke leren van feiten, methoden etc. kon ik hier bovendien grotendeels omzeilen. Maar eerlijk gezegd wil ik toch ook door die twijfel bij mezelf heen.
Al zoekende op internet zie ik dat er een toenemend aantal interessante E-cursussen te vinden zijn. Er zijn diverse websites waar verschillende universiteiten meerdere opleidingen aanbieden van enkele weken tot langer en met een verschillende studiebelasting. De kosten zijn laag tot gratis als je geen certificaat wilt ontvangen. Kijk zelf eens rustig rond op de onderstaande websites:

Een van de cursussen die ik tegen kwam is “learning how to learn” door de “University of California, San Diego”. Ik ben nu twee weken bezig en ik wou dat ik deze informatie in mijn studietijd had ontvangen, dat had het studeren een stuk makkelijker gemaakt. Ik ga in deze blog niet de gehele cursus uitleggen want je kunt hem eenvoudig zelf volgen. De cursus is in het Engels maar als je wilt kun je nederlandse ondertiteling aanzetten. Inloggen kan met je facebook account, dus veel makkelijker kan het niet.
Wat ik wel wil beschrijven is de relatie tussen neurotransmiters, je manier van leren en motivatie. Een van de basis regels van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren – een van de belangrijkste coach methodieken die ik gebruik) is dat lichaam en geest één zijn. Of te wel je gedachten zijn direct van invloed op je lichamelijke gesteldheid maar ook omgekeerd. Hormonen en neurotransmitters spelen hier een sterke rol in. In één van de video’s in de cursus wordt hier aandacht aan gegeven. De drie belangrijkste neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine en serotonine.

Acetylcholine – beïnvloed geconcentreerd leren

De hoeveelheid acetylcholine wordt verhoogd door lichamelijke beweging. Weken achter elkaar blokken voor bijvoorbeeld een examenperiode zonder voldoende lichamelijke beweging is dan ook een slecht plan. In dat soort momenten is het goed om het leren af te wisselen met sporten, dit draagt ook bij aan het opruimen van gifstoffen in de hersenen en versterkt hiermee het lange termijn geheugen

Een interessant bijkomend weetje. Acetylcholine is verantwoordelijk voor het branderig gevoel van een steek door een bij of wesp. Doordat de angel een hogere concentratie acetylcholine bevat, ontstaat een extra branderig gevoel.

In tegenstelling tot andere belangrijke neurotransmitters wordt acetylcholine niet opgebouwd uit aminozuren; de belangrijkste bouwsteen is choline. Choline is aanwezig in voedingsbronnen met een hoog gehalte aan lecithine, zoals lecithine granulaat, sojabonen, volle graanproducten, scharreleieren en lever (rund, kip, kalkoen). Of natuurlijk voedingssupplementen.

Dopamine – hangt samen met motivatie

Zorgt voor nieuwe verbindingen tussen neuronen of te wel het onthouden van geleerde stof. Draagt bij aan een motivatie door een gevoel van beloning te geven. Niet zo zeer direct (behalve drugs) maar voor toekomstige beloningen. Hierbij kun je denken aan een korte termijn beloning zoals een moment van pauze na een uur studeren of een het kopen van iets dat je altijd al wilde hebben na het behalen van je diploma. Dopamine heeft alles te maken met willen en motivatie (je hebt er zín in en je hebt een keus).
Interessant bij motivatie en gedachten in relatie met lichamelijke reacties is altijd de vraag wat is er eerst de kip of het ei oftewel zijn er eerst de goede neurotransmitters en dan het gevoel of eerst het gevoel en stimuleert dat aanmaak van neurotransmitters. Mijn uitgangspunt is dat als je gezond bent en geen duidelijke tekorten hebt aan één van basisstoffen voor neurotransmitters je met je gedachten veel kunt sturen.

In mijn coaching maak ik voornamelijk gebruik van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Het uitgangspunt binnen NLP is “lichaam en geest zijn één”. Dat is ook één van de redenen dat binnen NLP zoveel op het visualiseren van situaties en lichamelijke houding en gedrag (bijvoorbeeld de manier van staan of je gezichtsuitdrukking) wordt gelet.

In mijn vorige artikel heb ik geschreven over hoe je goede voornemens maakt en hoe je dat het beste goed kunt voorstellen. Ook bij verzinnen van een goede beloning kun je dit uitstekend gebruiken. Hoe beter je je beloning visualiseert hoe meer effect het heeft, je dopamine gehalte neemt toe en ook je motivatie. Als je aan het studeren bent voor je diploma is het goed om je voor te stellen welke leuke vervolgopleiding of baan je hiermee kunt gaan doen. Je ziet dit ook vaak bij kinderen op de middelbare school. Als ze eenmaal de keuze voor de vervolgopleiding hebben gemaakt, vliegen de cijfers omhoog. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor doelstelling op een kortere termijn. Bijv als je je voorneemt om een te studeren dan geef je jezelf daarna een beloning. Dat kan heel eenvoudig zijn zoals een bakje koffie met een stukje chocolade.

Voedingsbronnen van tyrosine, het aminozuur voor de aanmaak van dopamine, zijn: vis, eieren, vlees, kaas, melk (-producten), avocado, noten en zaden, peulvruchten.
Een tekort aan dopamine zorgt er voor dat je geen zin meer hebt in dingen die je eerder wel leuk vond of bij een sterker en langer tekort de ziekte van parkinson.

Serotonine – beïnvloed sociaal en riskant gedrag en je sensitiviteit

Over de invloed van serotonine heb ik uitgebreid geschreven in mijn vorige artikel “Zo zorg je dat je serotonine gehalte op pijl blijft”

Een samenvatting van de invloed van serotonine en dopamine zie je in het plaatje hieronder.

Dopamineseratonin

Dopamine en Serotonin pathways Bron: Wikipedia

In mijn volgende artikel geef ik nog een keer aandacht leren. Ik koppel hierbij het in de cursus beschreven “einstellungs effect” aan hoogsensitiviteit. Het einstellungs effect is een eerdere ervaring of geleerd iets dat het leren van nieuwe dingen blokkeert. Iets wat zeker bij HSP vaker niet vreemd is doordat vaak complete situaties inclusief emoties worden onthouden. Over dit onderwerp heb ik in 2010) het artikel “de kracht van intuïtie” geschreven.

Posted in General, voeding, voedingssupplement | Tagged , , , , , | Leave a comment

De beste manier om goede voornemens te maken

Hoe bedenk je goede voornemens

Het nieuwe jaar komt er aan. Voor veel mensen een moment om goede voornemens te maken. Stoppen met roken, minder eten etc. zijn bekende goede voornemens waar er veel al na de eerste paar weken van sneuvelen. Zo leidt een goed voornemen vaak tot een vorm van desillusie en een gedachte van het lukt me toch niet. Het effect van die gedachten laat zich raden.

Als je denkt dat stoppen met roken je toch niet lukt ondanks dat je dat elke keer voorneemt wordt de kans dat je ooit stopt met roken steeds minder.
Ik weet niet of je al goede voornemens hebt gemaakt maar als je dat van plan bent dan is het een goed idee om het dit jaar eens heel anders te doen.

De eerste stap blijft het bedenken van mogelijke goede voornemens. Dat deed je misschien gewoon in je hooft of net op het laatste moment. Dan is het goed om nu een lijstje te maken van een aantal dingen die je graag wilt doen, waar je mee wilt stoppen of dingen die je wilt veranderen. Het beste is om je te richten op de positieve dingen, dingen die je juist wel wilt doen. Als je met iets wilt stoppen is het goed om er een aanlokkelijk alternatief bij te verzinnen. Stel je wilt stoppen met snoepen zorg dan ook dat je bijvoorbeeld het goede voornemen er bij neemt om meer fruit te eten. Of als je wilt stoppen met impulsaankopen verzin dan iets dat je echt wilt hebben en maak dit een doel om voor te sparen. Stoppen met iets laat ergens ruimte of een gat achter. Als je niet aangeeft wat er voor in de plaats moeten kan dat zomaar iets zijn dat je helemaal niet wilt. Dus als jij controle wilt krijgen op je voornemens zorg dan ook dat je die ruimte positief invult.

Laat je lijstje dan gerust een paar dagen liggen en kijk er dan nog eens naar. Streep dan alles van het lijstje waar je geen positieve invulling bij kunt verzinnen. Heb je dan nog meer dan 3 goede voornemens streep er dan zoveel door dat je er maar 3 overhoud. Zijn het heel kleine dingen dan kun je er natuurlijk wel iets meer op laten staan. Het belangrijkst is dat je er een gevoel bij krijgt dat ergens tussen makkelijk en onmogelijk in ligt.

Hoe realiseer je goede voornemens

Een goed voornemen per 1 januari van het nieuwe jaar is ongeveer de moeilijkst opgave die je jezelf kunt opleggen. De feestdagen zijn geen gewone dagen waarbij je je eigen ritme kunt handhaven. Gezonder eten, stoppen met snoepen of roken, meer sporten een grote kans da je dat voornemen al direct op 1 januari breekt. Beter is het om wat verder vooruit te kijken en je bijvoorbeeld te richten op juni van het nieuwe jaar. Zeker bij afvallen of gezonder eten een goed moment zo voor de vakantie periode. Denk dan goed na hoe je leven er in juni uit zou zien. Als je wilt afvallen hoe zou je er dan zelf uit zien. Als dat goed lukt maak dan een voorstelling hoe je er in maart zou uitzien. Iets minder slank dan in juni maar toch al wat kilo’s kwijt. Wat zou je daar je daar voor nodig hebben. Ga je meer sporten en gezonder eten?

Zo kun je de periode dat je vooruit kijkt steeds kleiner maken. Een goede aanpak daarbij is om de periode dat je vooruit kijkt steeds te halveren. Dus eind maart wordt ½ februari daarna de 3e week van januari. Tot je uiteindelijk bij morgen bent aangekomen. Je merkt dan dat je niet in één keer je voornemen hoeft waar te maken maar hier stap voor stap mee aan de slag gaat. Het is dan vaak ook niet erg dat een stapje niet lukt want dat maak je de dag daarop wel weer goed als je je doel maar goed voor ogen houd.

Behalve voor je persoonlijke goede voornemens kun je deze werkwijze natuurlijk ook gebruiken voor je doelstellingen op het werk. Daarbij zul je merken dat je soms ook anderen of ondersteuning van je manager nodig hebt bij het bereiken van je doelstelling.

Posted in General | Leave a comment

Hoe kom je als HSP prettig de feestdagen door

Zo zorg je dat je serotonine gehalte op pijl blijft

Vind jij de feestdagen de prettigste periode van het jaar of niet? Elk jaar neem ik me voor om maar gewoon door te werken. Meestal heb ik nog zoveel vakantie dagen over dat ik toch vrij neem en elk jaar denk ik dan terug aan de jaren dat ik niet van de feestdagen kon genieten.

Een aantal jaren geleden ben ik er achter gekomen dat serotonine een belangrijke neurotransmitter is die je juist in de wintermaanden op niveau moet houden en waardoor ook de feestdagen een stuk aangenamer worden.

Ondanks dat ik tegenwoordig goed kan genieten van kerst en nieuwjaar blijft het een periode waarbij ik extra goed op mijn balans en voeding moet letten. Als het mooi weer is en ik veel buiten ben of genoeg te doen heb dan kom ik de dagen prima door.  Maar over het algemeen heb ik moeite om op gang te komen en kunnen er maar beter geen koekjes in de kast liggen. Gelukkig had ik vandaag het schrijven van een artikel voor mijn blog op de agenda staan en sluit ik de dag prettig af. Uit ervaring weet ik dat ik niet de enige ben die de feestdagen liever over slaat. Als we naar de tijd van het jaar kijken is dat ook helemaal niet vreemd. De hoeveelheid zon die we krijgen is minimaal en de voorraad vitamine D en serotonine in ons lichaam op z’n laagst.

Dat vitamine D goed voor je gezondheid is weten we al heel lang. Hele generaties zijn opgevoed met levertraan. Vroeger wist men niet waarom levertraan goed was alleen dat het tegen veel ziektes werkte. Nu weten we ook waarom. Levertraan bevat behalve Omega 3 veel vitamine D en A in een juiste verhouding om goed te worden opgenomen. Tegenwoordig weet ook vrijwel iedereen dat we om vitamine D aan te maken zonlicht nodig hebben. Juist in de winterperiode is dit het minste aanwezig en is het verstandig je vitamine D aan te vullen met voedingssupplementen.

Een andere stof waarvoor we zonlicht nodig hebben om aan te maken is Serotonine. Serotonine is een neurotransmitter die sterk van invloed is op je welbevinden. Het wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd. Een te laag gehalte aan serotonine kan zorgen voor depressieve gevoelens, lusteloosheid, concentratieproblemen en eetbuien. Dat laatste omdat je lichaam weet dat het eten nodig heeft om het tekort op te lossen.

Gelukkig is het eten tijdens kerst en oudjaar meestal ruim voldoende aanwezig. Jammer genoeg bevat ons luxe eten meestal te veel koolhydraten en suikers. In eerste instantie stimuleert dat de aanmaak van serotonine maar dat is maar even, daarna vermindert de aanmaak doordat de suikers voor een verhoging van de insuline zorgen. Het merendeel van de serotonine bevindt zich in onze darmen waar het ook wordt aangemaakt. Een kleiner deel bevindt zich in de hersenen waar het als neurotransmitter van invloed is op ons gevoel.

En juist als HSP ben je extra gevoelig voor de invloed van hormonen en is het belangrijk je serotonine gehalte op pijl te houden. Want als je serotonine gehalte eenmaal laag is dan ben je ook gevoeliger voor je omgeving en loop je het risico in een negatieve spiraal te komen. De feestdagen zijn niet alleen gezellige dagen maar ook drukke dagen.

De beste manier om je serotonine gehalte op pijl te houden is om gezond en gevarieerd te eten en voor een voedingspatroon te kiezen dat voornamelijk uit verse (biologische) groenten, complexe koolhydraten, gezonde eiwitten en vetten bestaat.

Serotonine formule

Chemische formule serotonine

Zeker tijdens de feestdagen kan dat lastig zijn en dan is het goed om voedingsmiddelen te gebruiken die rijk zijn aan tryptofaan en/of 5-HTP. Tryptofaan en 5-HTP zijn cruciale basiselementen die nodig zijn voor de aanmaak van serotonine en zitten vooral in biologische eieren, vis, rauwe cacao en spirulina.

Natuurlijk kun je ook tryptofaan en/of 5-HTP in pil of capsule vorm gebruiken. Omdat het stoffen zijn die sterk op je welbevinden werken is het verstandig je aan de dosering te houden en maximaal 4 tot 5 weken achter elkaar te gebruiken.

Persoonlijk houd ik me aan het volgende recept. Uiteraard gevarieerd en gezond biologisch eten, zoveel mogelijk naar buiten, een gewoon slaapritme en vooral dingen doen, zoals kleine klussen in huis, sporten etc. De drukte in de winkels probeer ik te voorkomen. Op die manier kan ik mijn balans handhaven en begin ik weer vol enthousiasme aan het nieuwe jaar.

Posted in General | 1 Comment

Hormonale disbalans in relatie met hoogsensitiviteit

Hormonale disbalans door E-nummers in onze voeding

In mijn artikel “hoogsensitiviteit bestaat niet” nuanceer ik de gedachtegang van Elaine Aron betreffende hoogsensitiviteit. Hoogsensitiviteit als een verzameling van competenties daar kan ik helemaal achter staan. Er zijn nu eenmaal mensen die minder en mensen die meer sensitief. Maar het  “labeltje” hooggevoelig en vooral ook de op internet en in boeken duizenden keren gekopieerde uitspraak dat HSP’ers een gevoeliger zenuwstelsel hebben zijn in mijn besef niet veel anders dan een hoax (broodje aap verhaal). Ik realiseer me goed dat  ik hiermee tegen aardig wat gevoelige benen aan schop. Als dat bij jou ook het  geval is en je hebt de neiging meteen met lezen te stoppen, lees dan vooral door want er zijn wel degelijk steeds meer aanwijzingen over een mogelijke oorzaak van hoogsensitiviteit.

Nu denk je misschien dat ik je toch ga zeggen dat je zenuwen gevoeliger zijn. Nee! maar misschien staan ze wel op scherp. Laten we eerst eens een paar uitgangspunten vastleggen. Ten eerste is de mate van sensitiviteit bij iedereen verschillend net zoals intelligentie of je gehoor of zichtvermogen. Stel je het verschil in sensitiviteit voor als een lijn waarbij je links de mensen hebt die het minst sensitief zijn en aan de rechter kant de mensen die het meest sensitief zijn. De mensen aan de rechter kant mag je wat mij betreft hoogsensitief noemen.

Dan komt er nu een stukje huis, tuin en keukenstatistiek. Als je er vanuit gaat dat 50% van de mensen op het gemiddelde zitten. Dan blijft er zowel links als rechts 25% over. Dat komt al wel erg dicht bij de 20% die Elaine Aron (en anderen) noemen van het percentage mensen dat hoogsensitief is.

laagsensitief

25% laag sensitief

gemiddeld sensitief

50% gemiddeld sensitief

25% hoogsensitief

25% hoog sensitief

 

 

 

 

 

 

Als je dit artikel leest dan neem ik aan dat je jezelf hoogsensitief noemt of geïnteresseerd bent in hoogsensitiviteit. In het eerste geval weet je natuurlijk uit ervaring dat je bij een minderheid hoort. Namelijk 25%  ten opzichte van 75% laagsensitivelingen en de middenmoot. Nu heb je binnen die 25% ook nog allerlei variaties dus de kans dat je je als kind anders dan je vriendjes en vriendinnetjes voelde is vrij groot.

Tot zover niets bijzonders toch. Sensitiviteit als competentie, de een wat meer dan de ander. Als je dan bijvoorbeeld op school of door je ouders vreemd en raar werd gevonden en niemand jou kon uitleggen hoe jij met je gevoel kon omgaan dan zijn er voldoende zaadjes gelegd om op latere leeftijd toch last van je sensitiviteit te krijgen.

Het tweede uitgangspunt is dat je zenuwen hetzelfde zijn als van de andere 75% mensen. Hiermee bedoel ik niet dat iedereen hetzelfde omgaat met de indrukken uit zijn/haar omgeving maar dat je zenuwen biologisch/fysisch gezien hetzelfde zijn. Wel kan het zijn dat je zenuwen door wat andere biochemische processen in je lichaam een hogere of sterkere intensiteit van prikkels hebben (zie de foto’s hierboven)

Hoe dan ook de laatste jaren hoor je steeds meer over hoogsensitiviteit. Enerzijds doordat dezelfde Elaine Aron het heeft beschreven, maar anderzijds lijkt het alsof steeds meer mensen er last van hebben. Wat is er dan anders dan vroeger? We kunnen steeds meer kennis delen en informatie zelf opzoeken. Zo komen we van elkaar meer te weten over hoogsensitiviteit en delen we dat ook weer. We leven ook in een tijd van vervuiling en continue stress. We horen vrijwel continu geluid en overal waar je kijkt is informatie.

Laten we eerlijk zijn de afgelopen 200 jaar waren niet veel beter. De vervuiling tijdens de industriële revolutie (kolen) was nog veel groter en werken in de industrie was gevaarlijk met weinig zekerheden. Twee wereldoorlogen in de eerste helft van de 20e eeuw noem maar op. Mensen kunnen veel hebben, waarom hebben dan nu zoveel mensen last van gevoeligheid?

Ergens na de tweede wereldoorlog lijkt er een verandering te hebben plaats gevonden. Iets dat misschien wel extra sterk van invloed is op die 25% mensen die hoogsensitiever zijn dan het gemiddelde.

Vooral door de zoektocht van mijn vrouw naar een aanpak om meer energie te krijgen zijn we gezonder gaan eten. Persoonlijk kon ik dat vrij snel merken. Op zich kan ik al jaren heel goed met mijn sensitiviteit om gaan. Ik heb een redelijk zware baan met veel verschillende belangen en elke dag rond de twee uur reistijd. Toen we starten met gezondere voeding met vooral veel groente (smoothies), zelf bakken van brood van biologisch meel en het zoveel mogelijk uitbannen van suiker merkte ik dat ik behalve meer energie ook nog beter afstand van negatieve gevoelens kon nemen en me in algemene zin nog lekkerder in m’n vel voelde.

Zo zijn we verder gaan zoeken waarna we wel erg veel informatie over voeding in relatie met hooggevoeligheid konden vinden maar ook veel hetzelfde (gekopieerd) en erg weinig over persoonlijke ervaringen. Ik stel me dan de vraag wat is er waar van die relatie tussen hooggevoeligheid en gemodificeerd voedsel, E-nummers, suiker etc. Een speurtocht verder kom je de invloed van allerlei toevoegingen en gemodificeerd voedsel op hormonen tegen en hoe dit voor een hormonale disbalans kan zorgen. Daar kon ik me veel bij voorstellen. In het verleden heb ik wel eens St Janskruid gebruikt, dat zou goed zijn bij hooggevoeligheid. St Janskruid is ook een stof die op je hormonen van invloed is en eenvoudig te verkrijgen is. En ja het werkt, tot alsnog je grens bereikt wordt, dan komt alles extra heftig binnen. Een tip blijf er vanaf.

Zou de relatie tussen gemodificeerd voedsel, E-nummers, hormonen en sensitiviteit dan toch waar zijn of is dit ook een hype of nog erger een hoax die iedereen kopieert?

Ik heb me verder verdiept in één van de meest voorkomende E-nummers in onze voeding. Dit is een smaakversterker E621. Hier lees je veel negatieve verhalen over maar tegelijkertijd zijn er ook veel deskundigen die dit ontkennen en aangeven dat dit een natuurlijke stof is die ook van nature voorkomt in veel groente.  De invloed van E621 is voor het eerst beschreven in 1968 onder de noemer van het “chinees restaurant syndroom”. Sindsdien zijn we bijna een halve eeuw verder en wordt E621 (zie het plaatje hieronder voor de andere namen) steeds meer gebruikt. Er worden bijwerkingen genoemd van veel dorst, hartritme stoornissen en hyperactiviteit (hypergevoeligheid kom ik niet tegen maar dat zou me niets verwonderen). In onderzoeken wordt niets bewezen en E621 is officieel veilig. Op wikipedia lees je beide kanten van het verhaal.

Daar sta je dan weer als consument. Twee signalen en welke moet je geloven. In dit geval is de oplossing eenvoudig een kwestie van proberen. Gelukkig is het in Nederland nog steeds verplicht om E621 te vermelden op het etiket (als jij ook wilt dat het vermelden van toevoegingen aan ons voedsel verplicht blijft stem dan verder in het artikel “TTIP gevaarlijk voor je gezondheid“). Zo gezegd, zo gedaan van het ene op het andere moment zijn we alle etiketten gaan controleren en hebben we niets meer gekocht met E621 (of de andere benamingen). De voorraad kast uitgespit en ook daar de etiketten bekeken. We dachten dat we al redelijk gezond aten maar vrijwel alles wat bewerkt was tot bouillon blokjes bevatte E621. Na deze opruimactie was er in ieder geval veel kastruimte.

Benieuwd naar het effect van ons experiment? Eerst merkten we niet veel verschil. We voelden ons goed maar hadden meer aan ons eetpatroon veranderd dan alleen het stoppen met E621. Na verloop van tijd   keken we weer wat minder goed op etiketten en kwamen er toch weer wat verpakkingen met E621 in huis. Toen ging het snel. De eerste keer na een avond uit eten. De hele nacht hadden we alletwee dorst en ik kon slecht slapen van de warmte en was helemaal hyper. Een week later hetzelfde met iets wat we thuis aten. Om een lang verhaal kort te maken de link met E621 was snel gelegd. Ons advies;  Wil je snel merken wat E-nummers voor jou doen, gebruik ze dan een periode helemaal niet en daarna een keer wel. Je merkt snel welk effect het heeft op jou. Wij blijven er ondertussen vanaf en voelen ons stukken beter.

Wetenschappelijk bewijs voor de veiligheid van dit stofje of niet, wij hebben geen behoefte aan stoffen die onze zenuwen op scherp zetten. En misschien is dat juist waar onze gevoeligheid in zit, in de manier waarop ongezonde voeding onze hormonen in disbalans brengen met gestreste zenuwen als gevolg.

Succes met het ontgiften!

Posted in General, hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, Hormonen, hsp, voeding, zenuwen | Tagged , , , , | Leave a comment

Diversiteit noodzakelijk voor innovatie

Diversiteit noodzakelijk voor innovatie

Gisteren heb ik de Ted Talk van Temple Gradin (Livestock handling designer, autism activist) bekeken. Zij spreekt vanuit haar eigen ervaringen over de denkwijze van beelddenkers en relateert dat aan het autistisch spectrum. Ik zeg niet dat hoogsensitiviteit iets te maken heeft met autisme alhoewel er anderen zijn dit dat wel doen. In mijn besef getuigd dat van een ondeskundige vorm van “labelen” waar ik absuluut tegen ben. Wat ik wel zeg is dat, zoals Temple heel duidelijk maakt over autisme, er bij hoogsensitiviteit sprake is van een schaal in de mate van.


Ik herken me ook in het beeld denken zoals Temple aangeeft. Zo “zie” ik in mijn werk vaak heel snel wat er moet gebeuren om bepaalde processen beter te laten verlopen of wat de risico’s bij een project zijn. Vroeger probeerde ik anderen daarvan te overtuigen, dan werd ik voor gek verklaard, of kreeg ik te horen dat ik te “kort door bocht” dacht of juist te negatief was. Tegenwoordig ga ik daar anders mee om. Ik breng gedoseerd mijn inzichten naar voren en op papier zet ik nog minder (het is sowieso lastig om beelden te vertalen naar een verhaal).

Nu denk je misschien dat ik me dan terugtrek. Nee in tegendeel, ik geef juist veel meer richting aan veranderingen. Soms op de achtergrond en grotendeels onzichtbaar, soms juist ook op de voorgrond. Als de tijd nog niet rijp is door te lobbyen voor mijn visie. Als de tijd wel rijp is door het initiatief te nemen voor een verandering of project.
Op deze manier zet ik mijn vaardigheden, het labeltje doet er niet toe, in op een manier waarmee ik het meeste voor de organisatie kan beteken en ook op een manier waar ik me erg prettig bij voel en mezelf kan zijn. En dat levert een hoop positieve energie op.
Wil jij ook op basis van jouw competenties je rol vinden in je werk en een Bewuste, Energieke, Sensitieve Topper (de BESTe) worden neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek. Heb je een kleine oppepper nodig kijk dan ook de Ted Talk van Temple Gradin.

En voor werknemBe Creativeers, lopen projecten vast, komt innovatie tot stilstand neem dan eens medewerkers die buiten de norm vallen in dienst. Medewerkers met een labeltje autisme of hoogsensitiviteit. Waarschijnlijk heeft u ze al in dienst maar komt er niet uit wat u verwacht, raken ze in in een burnout of zitten ze in een specifiek vakgebied waar nu eenmaal meer van die “rare” mensen zitten. Denk dan na hoe u wel het uiterste uit deze medewerkers haalt en u de BESTe teams creëert.

 

 

 

 

Posted in General | Tagged , , , , , , , , | Leave a comment
Link

TTIP gevaarlijk voor je gezondheid

Je hebt de laatste maanden vast al veel gehoord over TTIP. Zo niet of als je niet precies wat het inhoud lees dan verder. TTIP zijn de Amerikaanse voorstellen voor een internationaal vrijhandelsverdrag tussen Europa en Amerika. Voorstanders geven aan dat dit goed is voor de internationale handel. Dat klopt maar vooral voor de grote bedrijven die in staat zijn langere tijd slechte kwaliteit goederen tegen dumprijzen op de europese markt te brengen en hiermee Europese bedrijven onder druk kunnen zetten. Overnames met ontslagen zullen volgen waarna de prijzen weer omhoog gaan met slechtere arbeidsomstandigheden voor medewerkers.

Amsterdam verwerpt TTIP

Bron: Milieudefensie 3 juli 2015

Je vraagt je misschien af waarom TTIP gevaarlijk is voor je gezondheid. Dat is eenvoudig te beantwoorden. Behalve het bovenstaande dat je veel energie kan kosten en veel stress kan geven gelden in dit handelsverdrag de laagste wettelijke normen van Europa of Amerika. Dat geldt voor alle gebieden maar ook voor het milieu en voeding.

Eerder schreef ik al over de invloed van gifresten in groete en fruit en de invloed op je energie niveau. Als TTIP door gaat kunnen we er op rekenen dat er minder gegevens op voedingsetiketten hoeven te worden vermeld, dat er zonder dat we het weten Genetisch Gemodificeerde grondstoffen worden gebruikt, nog meer hormonen in vlees, chloor voor de ontsmetting van Kip etc.

Als je sensitief bent, dan ben je waarschijnlijk ook gevoelig voor allerlei stoffen in je eten die er niet in thuis horen. Zorg dan dat je de petitie tekent tegen TTIP. Bij genoeg handtekeningen moet er een referendum worden gehouden.  Nu ondertekenen van de petitie tegen TTIP is altijd goed. Op het moment dat er een referendum komt kun je altijd nog voor of tegen stemmen.

Wil meer weten over TTIP zoek dan eens op TTIP en voedsel. Hieronder heb ik vast enkele links met meer info over het vrijhandelsverdrag TTIP en de risico’s voor je gezondheid opgenomen.

Komt de chloorkip naar Nederland

TTIP slecht voor je gezondheid

Lobbyisten van voedingsmiddelenindustrie smullen van TTIP (kijk ook eens naar het eerste plaatje waarbij je ziet dat een paar grote bedrijven de macht in handen hebben)

Ploumen wil veilig voedsel, anders geen TTIP-akkoord

TTIP bedreigt de voedselveiligheid

 

 

Hoogsensitiviteit bestaat niet

Hoogsensitiviteit bestaat niet

Al langere tijd heb ik het gevoel een laatste artikel te moeten schrijven over hoogsensitiviteit met als titel “Hoogsensitiviteit bestaat niet”. Ik heb dat lang laten liggen omdat ik me er ook van bewust ben dat er bepaalde vaardigheden zijn die niet iedereen in dezelfde mate heeft en sensitiviteit er daar één van is.

Tegelijkertijd is het juist het gemak waarmee mensen zelf op basis van een vragenlijst van Elaine Aron  een ‘diagnose’ als hoog gevoelig stellen en zich hiermee direct een stempel geven. In meerdere van mijn eerdere artikelen geef ik tips om dat los te laten en je eigen vaardigheden te accepteren.  Niet altijd even makkelijk maar dat geldt voor meer  eigenschappen.  Maar toch zo’n stempel kan lang blijven hangen.

Opvallend is dat de, vaak bij hoog gevoeligheid benoemde, eigenschappen ook  in veel andere modellen,  die zijn ontwikkeld  om iemands voorkeurs-gedrag inzichtelijk te maken, naar voren komt.

Het belangrijkste verschil tussen veel modellen  en  de visie van Elaine Aron is dat andere modellen sensitiviteit meer in samenhang met andere eigenschappen beschouwen en dit niet anders is dan een eigenschap als bijvoorbeeld zorgvuldig of daadkrachtig.  Dat natuurlijke of genetische aanleg en opvoeding van invloed is op iemands gedrag en eigenschappen zal ook niemand in twijfel stellen.  Maar een verschil in sensitiviteit van het zenuwstelsel en hiermee een schijnbaar lichamelijke oorzaak als verklaring voor sensitiviteit, zoals Elaine Aron aangeeft, blijft nog steeds de grootste onzin. Al eerder heb ik beschreven dat hiervoor geen enkel medisch bewijs is, dat is er nog steeds niet.

Big XVanuit dit perspectief is voor mij dan ook duidelijk dat hoogsensitiviteit, zeker in de visie van Elaine Aron, onzin is.  En hoewel ik mijn coaching  altijd vanuit het “specialisme” hoogsensitiviteit heb gepresenteerd, was bij het merendeel van diegene die ik heb mogen coachen hoogsensitiviteit vaak wel een eerste  opening een gesprek maar ook nooit de echte vraag.

Ik dank jullie voor het lezen van mijn artikelen, de feedback per mail en op mijn website maar sluit de de reeks met artikelen nu definitief af.  Ik richt mij voornamelijk op mijn werk als ICT Manager,  coachen blijf ik doen zowel via Escensus als  op m’n werk, daar is het  “part of the job”

Herken je bij jezelf de verschijnselen van hoogsensitiviteit en wil je daar goed mee leren om gaan, neem dan contact met mij op. Ik help je om jouw persoonlijke eigenschappen thuis maar vooral  in je werk beter in te zetten. Je zult versteld staan over de mogelijkheden die je hebt om je sensitiviteit goed in te zetten en een bij jou passende carrière te maken.

Hoogsensitiviteit bestaat niet maar is een zeer nuttige eigenschap.

 

 

Posted in carrière, General, hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, hsp, loopbaan | Tagged , , , , , | Leave a comment

Omgaan met weerstand tegen rollenspellen voor HSP’ers

Veel mensen voelen weerstand tegen rollenspellen.

In een professionele omgeving kom je ook als HSP’er niet om trainingen met rollenspellen heen.Hoe ga je om met weerstand tegen rollenspellen. Is het je sensitiviteit die meespeelt of leer je beter op een andere manier. Hoe blijf je je tijdens zo’n cursus goed voelen en leer je er ook nog wat van.

scene

Een rollenspel net zo nep

Afgelopen week heb ik een cursus gevolgd met veel gespreksoefeningen op basis van rollenspellen. Samen met collega’s  speelden we regelmatige onze eigen rol als leidinggevende in gesprek met een medewerker. De medewerker werd door een acteur gespeeld.

Nu weet ik van mezelf dat ik een grondige weerstand heb tegen rollenspellen vooral als de tegenspelers acteurs zijn. In januari 2011 heb ik hier al eerder over geschreven in mijn Blog “de kracht van echte emoties”. Ook toen stond ik al verbaasd waarom ik in werkelijke situaties me zelf stukken beter voel en een beter gesprek kan voeren als in rollenspellen.

In mijn werk heb ik nu eenmaal met dit soort trainingen te maken ook al heb ik zelf het gevoel dat het eerder een negatief  dan een positief leereffect heeft, ik doe toch elke keer weer mee. Al is het maar uit de overtuiging dat je er altijd iets van leert ook al voelt dat in eerste instantie niet zo.

Helaas ook in deze training kreeg stond de werkwijze me snel tegen. De trainer en acteurs waren goed, het onderwerp prima en toch ….

Dan begint de zoektocht, wat staat me tegen en wat kan ik er doen om er beter mee om te gaan. Een deel is accepteren, ondanks dat je jezelf moet zijn speel je vaak toch een rol die je in het dagelijks leven niet hebt en als ik eerlijk ben ook niet zou willen hebben. En natuurlijk weet je van eerdere situaties dat de signalen die acteurs afgeven vaak niet congruent zijn (dwz tegengestelde signalen, bijv zogenaamd boos zijn in woord en houding en tegelijkertijd toch lachende ogen).  Als HSP merk je dan snel dat er iets niet klopt, dat leid af. En als HSP heb je ook nog eens de neiging alles mee te krijgen van cursisten (de omstanders).  Al met al zijn rollespellen geen makkelijke situaties als sensitief bent voor de kleinste signalen.

Hoe dan verder? Stop ik met de cursus, ga ik aan de zijlijn staan? Nee dat niet ,dus in de pauze in gesprek gegaan met de trainer. Soms kom je mensen tegen waarbij je het gevoel hebt dat je samen even op loopt, een wandeling maakt door het leven en elkaar helpt weer een stukje de weg te vinden. Dit was zo’n moment.

Via elkaars levensverhalen kwamen we op de verschillende manieren van leren en wat dat kan betekenen voor dit soort opleidingen. Leervoorkeuren!  Heb je er wel eens van gehoord? In veel management en trainers opleidingen komt het naar voren. Ik kende het dus ook maar had het nooit gekoppeld aan mijn weerstand tegen rollenspellen.

Hoe zou ik de rest van de dag, de hele middag  toch nog een voor mij nuttige wending geven aan de cursus. Wel of niet deelnemen aan de rollenspellen of in een andere vorm. Wat ik wel erg prettig vind is rollesspellen observeren, ik bedenk dan wat ik zelf zou doen, merk waar ik net een andere vraag zou stellen of juist hoe een ander het gesprek op een andere manier voert dan ik zou doen en daar ook hele goede (of betere) resultaten mee behaald. Dat sla ik dan op en verrijkt mijn mogelijkheden.  Of samen met de groep gaan we onderling experimenteren, wat gebeurd er als ik dit of dat zeg, wat voel je daar dan bij.

Op internet is er niet zoveel te vinden over leerstijlen in combinatie met rollenspellen. Maar dit artikel “hoe leert u het liefst” van Willem Eikelenboom (Twijnstra Gudde – 2009) geeft een mooi inzicht in verschillende voorkeurs leerstijlen.

Mijn voorkeur  “de kunst afkijken” en “ ontdekken”   sluit wel heel precies aan bij wat ik wel prettig vind in een cursus.

De trainer had dat goed ingeschat en stelde voor dat ik aan de zijlijn anderen zou kunnen helpen met een alternatieve aanpak (tja dat gaat me dan dus wel prima af) of juist wel het rollenspel doen maar dan de observatoren (3 mede cursisten) vragen om regelmatig alternatieven voor te stellen gedurende het gesprek. Dit laatste was nieuw voor mij en een experiment waard.  Mijn ervaringen hiermee zijn positief. Het rollenspel wordt dan iets van de gehele groep, observatoren zijn dan ook deelnemers, het voelt gelijkwaardiger.

Wat leert deze situatie me. Hoogsensitiviteit speelt een rol in je gevoel (weerstand)  bij een rollenspel maar je leervoorkeur is zeker ook van invloed. In overleg met een goede trainer kun je het rollenspel op een andere manier invullen. Stukken prettiger en je leert er meer van.  Achteraf heeft deze cursus me zeker wat geleerd, minder gerelateerd aan het onderwerp van de cursus maar wel weer over mezelf.

Heb je zelf te maken met een rollenspel en ervaar je hierbij weerstand bedenk dan dat je niet mee hoeft te gaan in de standaard aanpak. Er zijn mogelijkheden om toch deel te nemen zoals het geven van alternatieven aan je medecursisten of juist je medecursisten jou laten helpen bij jouw rollenspel.

Als je deze blog hebt gelezen dan is het waarschijnlijk dat  je op internet gezocht hebt naar hoogsensitiviteit, leerstijlen en/of rollenspel. Misschien hangen bepaalde voorkeurs leerstijlen samen met hoogsensititiveit. Ik zou het op prijs stellen jouw ervaringen daar in te horen of te lezen. Wie weet hoeveel HSPers we kunnen helpen door het aanbieden van andere manieren van leren.

Posted in General, hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, hsp, HSP Blog, zintuigen | Tagged , , , , , , | Leave a comment

Doorbreek je angst en leer te leren

Je gevoel in nieuwe situaties wordt veroorzaakt door oude ervaringen – doorbreek je angst

Vandaag het laatste artikel in de reeks rondom angst.  Mijn vorige artikel schreef ik in november. Een moment in het jaar dat de dagen korter worden en het aantal bezoekers op mijn website langzamerhand toeneemt.  Nu de dagen weer langer worden maar vooral bij elke zonnige dag is het aantal bezoekers op mijn website lager. Dat kan natuurlijk toeval zijn maar sinds ik mij bewust bezig houd met synchroniciteit  zie ik dit meer als een signaal. Het weer is  sterk van invloed op ons humeur. Gelukkig komen het voorjaar en de zomer er weer aan.

In dit artikel grijp ik terug op mijn eerdere artikel “de kracht van intuïtie” in dat artikel beschrijf ik  dat je gevoel in nieuwe situaties grotendeels wordt veroorzaakt door eerdere ervaringen.  Dat is ook zo met negatieve  en angstige ervaringen. Elke keer dat door een nieuwe ervaring de oude bevestigd wordt, word  je voorgevoel bevestigd en sterker.  Bij sommige mensen zijn herhalende vervelende ervaringen zo sterk dat ze zich helemaal terugtrekken. De angst voor de angst kan dan sterker worden dan de feitelijke vervelende situatie waardoor je bepaalde situatie uit de weg zult gaan in plaats van dat je er beter meer leert om gaan.

In het gratis E-Book dat je op mijn website kunt downloaden staat een methode beschreven om beter om te gaan met vervelende emoties “de zwart/wit terugspoel techniek”. Het zelf toepassen van deze methode is niet makkelijk maar aan de hand van de beschrijving wel goed mogelijk.

Als je last hebt van emoties die veroorzaakt worden door steeds herhalende situaties is het goed om te onderzoeken wat de eerste keer is geweest dat het vervelende gevoel optrad. Door de emoties bij die eerste herinnering aan te pakken heeft dit invloed op alle volgende situaties die daar op volgden.

De werkwijze is als volgt:

 • Zorg dat je een aantal papiertjes hebt en een stift
 • Schrijf op één papiertje “NU” en op een ander papiertje “GEBOORTE”
 • Leg deze papiertjes in één lijn in de ruimte. De denkbeeldige lijn tussen geboorte en nu is je tijdlijn waar je ook de volgende papiertje op legt.
 • Denk aan de laatste keer dat je het vervelende gevoel (angst) hebt meegemaakt en schrijf een kenmerkend woord op een papiertje. Leg dat papiertje op je tijdlijn
 • Nu ga je op dat laatste papiertje staan en haal je voor de laatste keer dat vervelende gevoel op, zodat je weer goed weet hoe het voelt.
 • Loop nu achteruit op je tijdlijn en voel je wanneer dat vervelde gevoel weer optreed. Schrijf ook voor die situatie een kenmerkend woord op en leg dat op je tijdlijn.
 • Zo ga je door tot je bij de eerste situatie uit komt waarop het vervelende gevoel optreed.
 • Voor die allereerste situatie gebruik je de technieken uit mijn E-Book
 • Loop hierna in omgekeerde richting (van je eerste vervelende situatie naar het NU) en merk hoe je gevoel nu bij die rotsituaties is.
 • Meestal zijn de vervelende emoties daar minder maar soms kom je ook nieuwe emoties tegen. Deze kun je dan ook weer aanpakken met de technieken uit mijn E-Book
 • Stap voor stap los je dan de gestapelde keten van emoties op totdat je in het heden bent

Als je de keten van situatie en emoties hebt doorbroken ben je in staat nieuwe situatie op een ander manier te ervaren. En aangezien je nu meer weet dan vroeger kun je een situatie ook anders beoordelen en ervaren. In plaats van je terug te trekken in emoties kun je een nieuwe aanpak proberen waardoor je beter leert omgaan met een bepaalde situatie. Je leert als het ware weer te leren.

Heb je voldoende vertrouwen in een goede vriend of vriendin dan kun je dit beter samen doen, je kunt dan zelf op je tijdlijn blijven staan en de ander kan de situatie op het briefje schrijven en op je tijdlijn leggen. Als deze werkwijze je aanspreekt of je herkent dat je last hebt van steeds weer opnieuw terugkerende emoties maak dan gerust een afspraak met me.

Ik wens je fijne paasdagen en zonnig weer.

 

 

Posted in angst, Emotie | Tagged | 1 Comment

Leef je leven zonder angst

Bewustwording en acceptatie van angst

Het is al weer een tijd geleden dat ik een artikel in mijn Blog heb geschreven. De laatste maanden heb ik me volledig geconcentreerd op mijn werk als ICT Manager. Hierbij heb ik de ICT infrastructuur en werkplekken van een zorginstelling volledig vernieuwd. Hoewel ICT een vakgebied lijkt dat zich alleen met de harde kant van veranderingen bezig houd (techniek, geld, planning etc) is al langer bekend dat ICT projecten veel meer invloed hebben op een organisatie dan in eerste instantie verwacht.

Voor veel mensen blijkt een andere manier van werken weerstand op te roepen vaak vanuit de angst dat dit negatieve invloed heeft op hun werk, of dat ze niet snel genoeg aan de nieuwe systemen kunnen werken. Heel begrijpelijk. Jammer genoeg maakt angst het omgaan met veranderingen wel lastiger. Het is dan ook beter om deze emoties te erkennen en aandacht aan te geven maar wel door te gaan met de veranderingen. Toegeven aan angst is een slechte raadgever en zorgt ervoor dat veranderingen zowel in organisaties als bij individuele medewerkers tot stilstand komen.

Laten we weer eens terugkijken naar mijn vorige Blogs. In het artikel over de wet van aantrekkingskracht schreef ik over hoe negatieve gedachten je in situaties kunnen brengen waar je juist bang voor bent en die je wilt voorkomen. Je angst omvormen naar een positief doel is daarom beter.

In het volgende artikel schreef ik hoe je in contact kunt komen met je angst en gaf ik je een voorbeeld van een oefening die je daarvoor kunt gebruiken.

In dit artikel ga je in gesprek met de visualisatie van het kleine angstige deel in jezelf en in mijn volgende blog zal ik je uitleggen hoe je je angst vertaald naar een positief doel.

 • Maak contact met je angst via de oefening in mijn vorige artikel
 • Maak kennis met je angst zonder inhoudelijke vragen. Dat wil zeggen vraag hoe het gaat, hoe oud hij of zij is. Alles is goed als het maar een beetje over ‘koetjes en kalfjes’gaat
 • Zeg tegen je angst dat je hebt begrepen dat hij/zij je wat wilt vertellen, je wilt waarschuwen en dat je open staat voor wat je angst wilt aangeven. Dat je zorgvuldig zult luisteren maar dat je wel je eigen keuzes maakt.
 • Je zult nu merken dat je angst begint te vertellen. Als dat niet zo snel op gang komt neem dan je tijd en wacht even af, je kunt altijd nog meer vragen stellen of je angst op zijn/haar gemak stellen.
 • Je hebt nu een begin gemaakt voor een gesprek. Zorg dat jezelf in de leiding blijft en de angst bij je eigen kleine ik op je hand houd. Je hoort een verhaal maar bent er geen onderdeel van. Hoe meer je doorvraagt hoe meer inzicht je krijgt over de achtergrond van je angst.
 • Als je voldoende informatie hebt ontvangen is het goed om je angst te bedanken en afscheid te nemen. Je kunt de informatie die je hebt gekregen het beste opschrijven. Hierbij is het belangrijk om afstand te blijven houden. Dit bereik je door te schrijven in de hij of zij vorm en de ik vorm te voorkomen.

En misschien denk je dat jij de enige bent die last van angst heeft en wens je juist iets anders. Denk dan aan het volgende:

Ik vroeg om Kracht… En ik ontving moeilijkheden om me sterk te maken.

Ik vroeg om Wijsheid… En ik kreeg problemen om op te lossen.

 Ik vroeg om voorspoed… En ik kreeg de hersenen, het verstand, om te kunnen werken.

 Ik vroeg om Moed….. En ik kreeg obstakels om te overwinnen.

 Ik vroeg om Liefde.. En ik kreeg mensen op mijn weg met problemen, die ik kon helpen.

 Ik vroeg om Gunsten…En ik ontving kansen.

 “Ik kreeg NIETS wat ik wilde… Maar ik ontving ALLES “wat ik nodig had.”

 Leef je leven zonder angst. Ga je obstakels tegemoet in de wetenschap dat je ze kunt overwinnen.

Posted in aantrekkingskracht, angst | Tagged , , , , | 1 Comment