Leef je leven zonder angst

Bewustwording en acceptatie van angst

Het is al weer een tijd geleden dat ik een artikel in mijn Blog heb geschreven. De laatste maanden heb ik me volledig geconcentreerd op mijn werk als ICT Manager. Hierbij heb ik de ICT infrastructuur en werkplekken van een zorginstelling volledig vernieuwd. Hoewel ICT een vakgebied lijkt dat zich alleen met de harde kant van veranderingen bezig houd (techniek, geld, planning etc) is al langer bekend dat ICT projecten veel meer invloed hebben op een organisatie dan in eerste instantie verwacht.

Voor veel mensen blijkt een andere manier van werken weerstand op te roepen vaak vanuit de angst dat dit negatieve invloed heeft op hun werk, of dat ze niet snel genoeg aan de nieuwe systemen kunnen werken. Heel begrijpelijk. Jammer genoeg maakt angst het omgaan met veranderingen wel lastiger. Het is dan ook beter om deze emoties te erkennen en aandacht aan te geven maar wel door te gaan met de veranderingen. Toegeven aan angst is een slechte raadgever en zorgt ervoor dat veranderingen zowel in organisaties als bij individuele medewerkers tot stilstand komen.

Laten we weer eens terugkijken naar mijn vorige Blogs. In het artikel over de wet van aantrekkingskracht schreef ik over hoe negatieve gedachten je in situaties kunnen brengen waar je juist bang voor bent en die je wilt voorkomen. Je angst omvormen naar een positief doel is daarom beter.

In het volgende artikel schreef ik hoe je in contact kunt komen met je angst en gaf ik je een voorbeeld van een oefening die je daarvoor kunt gebruiken.

In dit artikel ga je in gesprek met de visualisatie van het kleine angstige deel in jezelf en in mijn volgende blog zal ik je uitleggen hoe je je angst vertaald naar een positief doel.

 • Maak contact met je angst via de oefening in mijn vorige artikel
 • Maak kennis met je angst zonder inhoudelijke vragen. Dat wil zeggen vraag hoe het gaat, hoe oud hij of zij is. Alles is goed als het maar een beetje over ‘koetjes en kalfjes’gaat
 • Zeg tegen je angst dat je hebt begrepen dat hij/zij je wat wilt vertellen, je wilt waarschuwen en dat je open staat voor wat je angst wilt aangeven. Dat je zorgvuldig zult luisteren maar dat je wel je eigen keuzes maakt.
 • Je zult nu merken dat je angst begint te vertellen. Als dat niet zo snel op gang komt neem dan je tijd en wacht even af, je kunt altijd nog meer vragen stellen of je angst op zijn/haar gemak stellen.
 • Je hebt nu een begin gemaakt voor een gesprek. Zorg dat jezelf in de leiding blijft en de angst bij je eigen kleine ik op je hand houd. Je hoort een verhaal maar bent er geen onderdeel van. Hoe meer je doorvraagt hoe meer inzicht je krijgt over de achtergrond van je angst.
 • Als je voldoende informatie hebt ontvangen is het goed om je angst te bedanken en afscheid te nemen. Je kunt de informatie die je hebt gekregen het beste opschrijven. Hierbij is het belangrijk om afstand te blijven houden. Dit bereik je door te schrijven in de hij of zij vorm en de ik vorm te voorkomen.

En misschien denk je dat jij de enige bent die last van angst heeft en wens je juist iets anders. Denk dan aan het volgende:

Ik vroeg om Kracht… En ik ontving moeilijkheden om me sterk te maken.

Ik vroeg om Wijsheid… En ik kreeg problemen om op te lossen.

 Ik vroeg om voorspoed… En ik kreeg de hersenen, het verstand, om te kunnen werken.

 Ik vroeg om Moed….. En ik kreeg obstakels om te overwinnen.

 Ik vroeg om Liefde.. En ik kreeg mensen op mijn weg met problemen, die ik kon helpen.

 Ik vroeg om Gunsten…En ik ontving kansen.

 “Ik kreeg NIETS wat ik wilde… Maar ik ontving ALLES “wat ik nodig had.”

 Leef je leven zonder angst. Ga je obstakels tegemoet in de wetenschap dat je ze kunt overwinnen.

This entry was posted in aantrekkingskracht, angst and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Leef je leven zonder angst

 1. astrid janssen says:

  Beste Jos,
  Dank voor het delen van deze informatie.
  In het proces waarin ik me bevind vroeg ik ….
  en werd ik door de synchroniciteit naar jouw website geleid…:-)
  Dankjewel!
  Harte Groet, Astrid

Geef een reactie