De kracht van echte emoties

Hoe ga je als HSP beter om met emoties

De vorige artikelen in de serie ‘de kracht van…..’ zijn er op gericht om dichter bij jezelf te kunnen blijven en je sensitiviteit in te zetten op de momenten dat jij dat wilt. Als je de oefeningen goed hebt geoefend heb je gemerkt dat je veel meer in je kracht staat en je bewuster bent van wat er om je heen gebeurd en hoe het jou beïnvloed. Misschien heb je ook al ervaren dat je meer bent gaan experimenteren en zit je zelfs aan een opleiding te denken om je verder te ontwikkelen.

Als je van plan bent een opleiding te volgen is het verstandig je van te voren goed te verdiepen in de aanpak. Een van de belangrijkste onderdelen om na te gaan is de manier waarop cases worden (na)gespeeld. Zo is het bijna zeker dat je (onbewust) in de gaten hebt of iemand een rol speelt of een echte emotie toont. Goede acteurs kunnen je misschien misleiden maar mede cursusgenoten niet.

Zo moest ik ooit aan de hand van een film aangeven wat er tussen coach en cliënt gebeurde tijdens een coaching gesprek. Van te voren dacht ik dat dit eenvoudig zou zijn omdat me dat in een echt gesprek goed lukt. Met de film had ik de grootste moeite terwijl de acteurs erg duidelijk waren in hun gezichtsuitdrukkingen.

De reden was dat het niet echt was. Behalve het feit dat ik voornamelijk het hoofd van de gesprekspartners zag en dus een deel van de informatie miste klopten de signalen die door de acteurs werden afgegeven niet. Soms waren ze incompleet en nog erger soms in tegenstelling. Enkele weken geleden heb ik dit voorbeeld gebruikt bij een klant van mij en wat bleek, ook hij had dezelfde opleiding gedaan en hetzelfde filmpje gezien en precies dezelfde ervaring. Mijn uitleg zorgde voor veel herkenning en acceptatie van zijn eigen ervaring.

In veel opleidingen is het gebruikelijk om de theorie door middel van oefeningen eigen te maken. Als dat het geval is let er dan op dat je echte cases met je mede cursisten oefent waarbij ook sprake is van echte emoties of dat er goede acteurs worden ingezet.  En als je toch een situatie meemaakt met slecht gespeelde emoties dan ervaar je wat het met je doet als je je talent niet kunt inzetten. Ik weet zeker dat je alleen maar meer waardering voor jezelf en je sensitiviteit zult krijgen.

Helaas is het voor veel opleidingen en leuk werk noodzakelijk om deze rollenspellen goed te doen en blijft en is het beter om je hier in te trainen.

Heb je nog nooit een rollenspel gespeeld dan kun je dit ook door bewuster naar films te kijken ervaren. Je merkt dan snel wat goed of slecht gespeelde emoties met je doen. Als je helemaal mee gaat in de film ga dan na met welke rol en waarom je daar in mee gaat. Als je juist helemaal geen emotie voelt wat ontbreekt er dan? Wat voor signalen worden er door de acteurs afgegeven, klopt dat of zijn dat tegengestelde signalen?

Als je partner minder sensitief is bespreek dan eens met elkaar hoe je de film beleeft. Je zult verbaast zijn hoe een ander een film ervaart en hoe rijk jouw beleving is door je sensitiviteit.

This entry was posted in competentie, Emotie, General, hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, hsp, kracht, positieve eigenschap, zintuigen and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De kracht van echte emoties

  1. Pingback: Omgaan met weerstand tegen rollenspellen voor HSP'ers

Geef een reactie