Hoogsensitiviteit bestaat niet

Hoogsensitiviteit bestaat niet

Al langere tijd heb ik het gevoel een laatste artikel te moeten schrijven over hoogsensitiviteit met als titel “Hoogsensitiviteit bestaat niet”. Ik heb dat lang laten liggen omdat ik me er ook van bewust ben dat er bepaalde vaardigheden zijn die niet iedereen in dezelfde mate heeft en sensitiviteit er daar één van is.

Tegelijkertijd is het juist het gemak waarmee mensen zelf op basis van een vragenlijst van Elaine Aron  een ‘diagnose’ als hoog gevoelig stellen en zich hiermee direct een stempel geven. In meerdere van mijn eerdere artikelen geef ik tips om dat los te laten en je eigen vaardigheden te accepteren.  Niet altijd even makkelijk maar dat geldt voor meer  eigenschappen.  Maar toch zo’n stempel kan lang blijven hangen.

Opvallend is dat de, vaak bij hoog gevoeligheid benoemde, eigenschappen ook  in veel andere modellen,  die zijn ontwikkeld  om iemands voorkeurs-gedrag inzichtelijk te maken, naar voren komt.

Het belangrijkste verschil tussen veel modellen  en  de visie van Elaine Aron is dat andere modellen sensitiviteit meer in samenhang met andere eigenschappen beschouwen en dit niet anders is dan een eigenschap als bijvoorbeeld zorgvuldig of daadkrachtig.  Dat natuurlijke of genetische aanleg en opvoeding van invloed is op iemands gedrag en eigenschappen zal ook niemand in twijfel stellen.  Maar een verschil in sensitiviteit van het zenuwstelsel en hiermee een schijnbaar lichamelijke oorzaak als verklaring voor sensitiviteit, zoals Elaine Aron aangeeft, blijft nog steeds de grootste onzin. Al eerder heb ik beschreven dat hiervoor geen enkel medisch bewijs is, dat is er nog steeds niet.

Big XVanuit dit perspectief is voor mij dan ook duidelijk dat hoogsensitiviteit, zeker in de visie van Elaine Aron, onzin is.  En hoewel ik mijn coaching  altijd vanuit het “specialisme” hoogsensitiviteit heb gepresenteerd, was bij het merendeel van diegene die ik heb mogen coachen hoogsensitiviteit vaak wel een eerste  opening een gesprek maar ook nooit de echte vraag.

Ik dank jullie voor het lezen van mijn artikelen, de feedback per mail en op mijn website maar sluit de de reeks met artikelen nu definitief af.  Ik richt mij voornamelijk op mijn werk als ICT Manager,  coachen blijf ik doen zowel via Escensus als  op m’n werk, daar is het  “part of the job”

Herken je bij jezelf de verschijnselen van hoogsensitiviteit en wil je daar goed mee leren om gaan, neem dan contact met mij op. Ik help je om jouw persoonlijke eigenschappen thuis maar vooral  in je werk beter in te zetten. Je zult versteld staan over de mogelijkheden die je hebt om je sensitiviteit goed in te zetten en een bij jou passende carrière te maken.

Hoogsensitiviteit bestaat niet maar is een zeer nuttige eigenschap.

 

 

This entry was posted in carrière, General, hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, hsp, loopbaan and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie