De kracht van intuïte

Hoe ga je goed om met je intuïtie

In de vorige posts heb ik geschreven over het bewust omgaan met je zintuigen en hoe je je zelf hierin kunt ontwikkelen. Deze stappen van papier leren is niet eenvoudig maar als je ze dagelijks oefent dan merk je dat het steeds makkelijker wordt om afstand te nemen van je omgeving en van situaties.

Er is nog een volgend punt waardoor het belangrijk is om afstand te kunnen nemen in je werk en privé. Veel hoogsensitieve personen leggen ontzettend snel verbindingen tussen een nieuwe situatie en eerdere ervaringen. Dit is een onbewust proces maar zorgt er wel voor dat alle nieuwe dingen direct een koppeling maken met het verleden. Het vervelende is dat de meeste mensen negatieve dingen beter onthouden dan de positieve ervaringen waardoor je over het algemeen eerder negatieve dan positieve gevoelens ervaart.

De stap die ik nu beschrijf vraagt je bereidheid om één van mijn uitgangspunten te accepteren “Je gevoel in nieuwe situaties wordt grotendeels veroorzaakt door eerdere ervaringen”. Het voordeel van dit uitgangspunt is dat het een opening geeft om op een andere manier met vervelende situaties uit het verleden om te gaan en ruimte voor nieuwe ervaringen biedt.

Een voorbeeld: Stel je hebt op je werk een gesprek met een collega, accountmanager of klant en en je krijgt in één keer krijg in één keer een rot gevoel en het idee dat je de persoon niet kunt vertrouwen. Het is dan goed om je bewust te worden van die verandering in jezelf en afstand te nemen van dat vervelende gevoel.

Ik weet het, je houd jezelf voor dat je op je gevoel kunt vertrouwen en voelt weerstand om dat los te laten. Dat zal ik zeker niet ontkennen maar het heeft geen zin in een rot gevoel te blijven zitten. Het is beter om dat gevoel om te zetten naar een vorm van alertheid.

Als je rot gevoel weg is kun je je beter concentreren op je gesprekspartner en je zintuigen bewuster inzetten. Je  merkt dat je dingen opvallen in de houding, het gezicht of de stem van de persoon tegenover je.

Zoals ik in “de kracht van zintuigen” heb beschreven kun je hierdoor eenvoudiger afstand nemen. Dit kost je minder energie en zorgt ervoor dat je bewust betrokken blijft bij het gesprek. Of je oorspronkelijke gevoel nu wel of niet juist was daar twijfel ik niet aan maar zeker in het geval dat je iemand niet vertrouwd kun je maar beter op je qui-vive zijn in plaats van door je gevoel verzwelgt te worden.

De reden dat je rotgevoel in eerste instantie ontstond heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je ergens in het verleden iemand anders hebt ontmoet die jouw vertrouwen heeft geschaad. En iets in de houding, het gezicht of de stem van je gesprekspartner riep onbewust die herinnering op. Althans het gevoel dat bij die herinnering hoorde.

Het feit dat dit gebeurd is een waarschuwingssignaal maar het heeft geen enkel nut om een rotgevoel of een emotie uit het verleden aan de huidige situatie te koppelen. Sterker nog het beperkt je om nieuwe contacten aan te gaan en te leren van nieuwe ervaringen.

Gebruik je gevoel (of intuïtie) als waarschuwingssignaal en gebruik je sensitiviteit om goed en bewust op te letten. Dus in plaats van je naar binnen te richten en je af te schermen, richt je naar buiten. En misschien sluit je nu wel een heel goede deal, ontmoet je nieuwe leuke mensen of blijkt die nieuwe functie juist de beste stap in je carrière.

Als je meer tips over het omgaan met hoogsensitiviteit wilt lezen houd dan deze HSP Blog in de gaten. Als je de RSS feed activeert, of me volgt op twitter of je schrijft je in op de nieuwebrief (zie aanvraag formulier hiernaast) ontvang je altijd als één van de eerste de nieuwste tips en wetenswaardigen in mijn Blog.

This entry was posted in hooggevoelig, hoogsensitief, hoogsensitiviteit, hsp, HSP Blog, Intuïtie, kracht, loopbaan and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to De kracht van intuïte

  1. Carla says:

    De kracht van intuïtie, durven vertrouwen op het eigen gevoel en daar van uit handelen.

Geef een reactie