De kracht van zintuigen

Welk zintuigen zijn jouw grootste kracht

Regelmatig wordt gezegd dat hoogsensitieve mensen de emoties van anderen voelen. Hoogsensitiviteit is veel breder. Je gebruikt al je zintuigen. Vaak is het zo dat je je niet bewust bent van de andere zintuigen die je onbewust gebruikt in je dagelijkse leven en alle signalen vertaald naar een ‘onderbuikgevoel’ of ‘intuïtie’.

Waarschijnlijk vallen je als hoogsensitief persoon onbewust de kleinste nuanceverschillen in iemands gezichtsuitdrukkingen of stem op. Geluid is een complex geheel. Iemands stem levert bijvoorbeeld door toonhoogte, ritme, tempo en volume veel meer signalen op dan alleen de woorden die worden uitgesproken.

Al deze kleine nuanceverschillen geven je een indruk van een persoon, een omgeving of een situatie. Voor jou is dit dan een vorm van weten die je niet kunt uitleggen. Het is verstandig om elke keer als je denkt emoties van anderen te voelen jezelf af te vragen of je dat werkelijk voelt of dat het je eigen interpretatie is als gevolg van indrukken via één van je andere zintuigen.

Op het moment dat je je bewust bent van hoe jouw gevoel of jouw ‘weten’ tot stand is gekomen, hoe je dat hebt gezien, gehoord, fysiek gevoeld, geroken of geproefd kun je er veel bewuster mee omgaan en afstand van nemen.

This entry was posted in hooggevoelig, hoogsensitiviteit, hsp, HSP Blog, kracht, zintuigen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to De kracht van zintuigen

 1. HSP coach says:

  Dit artikel is geplaatst op http://www.sensingmagazine.nl/ dat hoogsensitiviteit op een positieve manier meer aandacht wilt geven

 2. Marina Cremer says:

  Ik zou zo graag mijn kracht als hsp-er inzetten in een functie waarbij ik gebruik kan maken van de dingen die ik waarneem en iemand zonder hsp niet. Het lijkt wel of dat niet bestaat. Het draait in dit leven om diploma’s maar ik weet soms meer als een psycholoog met diploma….!
  Wie kan mij adviseren?

  • HSP coach says:

   Beste Marina,

   Je ‘weten’ en het wel of niet hebben van diploma’s zijn twee aspecten die van invloed zijn op welke baan je kunt krijgen en hoe je daarin functioneert. Voor bijna elke functie zul je diploma’s moeten hebben. Ik weet op basis van je bericht niet wat je precies voor advies vraagt. Wat ik wel weet is dat het zonder de juiste diploma’s niet makkelijk is om een functie te krijgen waar ze diploma’s vereisen. Soms kan het wel op basis van aantoonbare werkervaring en bijvoorbeeld een ervaringscertificaat.
   Je ‘weten’ is van invloed hoe je op je werk functioneert. Het is goed te leren om inzicht te krijgen in waar je ‘weten’ vandaan komt. Hierdoor kun je het bewuster inzetten en leer je wanneer je op je intuïtie kunt vertrouwen.

   Jos

 3. Pingback: De kracht van intuïte | Leef je hoogsensitiviteit

Geef een reactie