De kracht van het juiste woord

Meer invloed met het juiste woord

In de vorige posts heb ik beschreven waarom het zo belangrijk is om je bewust te worden van al je zintuigen. Dit is een leerproces dat je niet direct onder controle hebt maar waar je door veel oefenen steeds beter in kunt worden. Zeker in de beginperiode zal het voorkomen dat je wel een bepaald gevoel hebt maar niet weet waar het vandaan komt. Als je dat gevoel met anderen wilt delen is het verstandig het woord (be) merken in plaats van het woord voelen te gebruiken. Dit houd je scherp en zorgt dat je gericht blijft op je omgeving en op de ander.

Veel mensen vinden het vervelend als je verteld dat je voelt dat er iets staat te gebeuren of dat iemand zich niet prettig voelt. Tenslotte is het jouw gevoel en het is maar de vraag of je omgeving dat herkent. Bovendien is het erg onwaarschijnlijk dat bijvoorbeeld je manager een andere beslissing neemt op basis van jouw gevoel.

Als je nog niet weet welk zintuig je gebruikt houd het dan zintuig-neutraal. Dat stimuleert je om goed op te letten welke zintuiglijke waarnemingen voor jou belangrijk zijn. Op het moment dat je weet welke zintuigen je gebruikt en wat je opvalt waardoor jouw gevoel ontstaat, kun je het ook veel beter aan anderen uitleggen.

This entry was posted in taal, woord, zintuigen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Geef een reactie